Loek Grootjans | Art Rotterdam OPEN AIR | Feb 8 – 11 | ‘Vincent’s asylum’

Na een residentie in het Van Goghhuis in Zundert in 2012 ontwikkelde Loek Grootjans het idee om een asiel te bouwen voor Vincent Van Gogh, een verzamelplaats voor alle belangrijke attributen uit zijn leven: drinkwater uit Zundert, grond waarop hij geboren werd, gemummificeerde peren en geweckte groenten uit de moestuin, gevonden pigment uit St. Rémy de Provence…
Vincent’s Asylum vloeit voort uit het langdurig project Storage for Distorted Matter, waarin Grootjans alles verzamelt wat hij fysiek en men- taal achterlaat. Alles wat verbonden is met de kunstenaar en zijn wereld wordt geregistreerd en gearchiveerd. Hij wil het leven opslaan en confronteert de kijker tegelijkertijd met de on- mogelijkheid daarvan.
Vincent’s Ayslum is een mobiel asiel dat plek- ken aandoet die belangrijk waren – of hadden kunnen zijn – voor de schilder. Het asylum heeft tot nu toe bij het Van Goghhuis Zundert, in Mu- seum de Pont Tilburg, S.M.A.K Gent en BPS 22 Charleroi gestaan.
Het paviljoen is een prefab gebouw van 7.247 lang, 2.445 breed en ruim 3.780 meter hoog. Het is geheel van hout.
Vrijwilligers van het VanGoghhuis Zundert bouwen het terplekke in een dag op en breken het na de tenttonstelling ook weer in een dag af. Tijdens de tentoonstelling is er een suppoost aanwezig.