Wouter Klein Velderman – B is for Bird curated by Hanne Hagenaars


B is for Bird | 3 juni – 16 september 2018 | Museum Kranenburgh.

In het rijke groen rondom Kranenburgh zien en horen we regelmatig de Vlaamse gaai, de grote bonte specht, de mus, de merel, de houtduif, de buizerd, de uil en ga zo maar door. Schrijver en tentoonstellingsmaker Hanne Hagenaars inventariseert in deze tentoonstelling onze groeiende liefde voor vogels. Bijna ieder mens houdt van vogels; misschien zijn we zelfs wel jaloers op dit gevederde wezen. Om met zoveel gemak door de lucht te kunnen suizen zou het stressniveau van onze levens een stuk doen dalen. Vanuit het vogelperspectief zouden we met perfecte afstand naar aardse zaken kunnen kijken, waarbij alledaagse beslommeringen prettige, marginale proporties aannemen. In vroegere tijden lazen vogelwichelaars voor de leiders van het land de actuele vlucht van vogels zodat zij een juiste beslissing konden nemen. Tegenwoordig lijken we geen wichelaars meer nodig te hebben. Maar de vogel blijft onze bondgenoot, zijn gefluit is als een tikje op onze ziel. Een tentoonstelling met werk van Lucebert, Lisa Couwenbergh, Daan van Golden tot en met Emo Verkerk en Danielle van Ark, naast oude tekeningen en gravures over de relatie tussen de mens en zijn vriend met veren.
Read more…