Remy Jungerman | In Transit is t/m 5/11 te zien in 38CC in Delft

Janet Lie 2 oktober 2017 voor het NRC
„De Stijl geeft mij de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met de rijke Marroncultuur.” Toen beeldend kunstenaar Remy Jungerman (58) aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO) in Paramaribo studeerde, zag hij een verband tussen de geometrie van de Europese kunststroming en Afro-Surinaamse quilttechnieken. „In Suriname had ik nog nooit een Mondriaan of een Doesburg in het echt gezien. Dat kende ik alleen uit boeken. Maar de Marrons, die zichzelf bevrijdden van de slavernij en zich vestigden in het binnenland van Suriname, maakten schouderdoeken met grote aan elkaar genaaide geometrische vormen. Dat waren mijn enige referenties om het westerse modernisme, met name De Stijl, dichterbij te brengen.”

Read more here

©NRC