Remy Jungerman | Een Surinaamse kijk op De Stijl | de Volkskrant

©Volkskrant

Dingdong, het is het 100-jaar-De Stijl-jaar! Zo’n themajaar zakt altijd in als een soufflé na de eerste tamtam, dus hier de reminder. Een mooie, alternatieve toevoeging aan dit feestjaar is de presentatie In Transit van Remy Jungerman in 38CC in Delft. Die kunstenaar vond zichzelf na de begrafenis van zijn vader in 2005 in Suriname opnieuw uit en herontdekte zijn wintiwortels. In deze selectie werken (installatie op de wand en de vloer) is te zien hoe de esthetiek van minimalisten goed te verenigen is met patronen, stoffen en verf die bij de Surinaamse wintireligie horen. De zwarte lijnen van Mondriaan worden balken die in patronen op de muur hangen; de rode, gele en blauwe vlakken hebben bij Jungerman ruiten en stippen of zijn bedekt met kaolin (kleiverf). Nergens is de combinatie gezocht of raar, het is alsof er een nieuwe geest in De Stijl is gevaren – of andersom.

read more here