David Krippendorff | METROPOLIS M

Het was een koloniale tijd in Caïro, maar ook een glorieuze tijd. David Krippendorff deed onderzoek naar Aïda, de beroemde opera die in 1871 haar wereldpremière beleefde in het Khedivial Opera House te Caïro. Sanneke Huisman sprak met de kunstenaar in Amsterdam over de vernietiging van een verleden waarnaar door sommige inwoners van Caïro wel eens stiekem wordt terugverlangd.

Op 24 december 1871 kende Verdi’s opera Aida haar wereldpremière in het Khedivial Opera House te Caïro. Honderd jaar later brandt het operagebouw tot de grond af en wordt vervangen door een parkeergarage. Het statige plein behoudt dezelfde naam; een trots ruiterstandbeeld siert nu een functioneel betonnen gebouw. Het is het begin van een complexe geschiedenis die David Krippendorff ontrafelde tijdens zijn onderzoek naar de opera Aida, resulterend in een monumentaal videowerk en werken op papier. Ik spreek de kunstenaar net voor de opening van zijn solotentoonstelling in de Amsterdamse C&H gallery, waar zijn installatie Nothing Escapes My Eyes voor het eerst in zijn volledigheid getoond zal worden.

Read the full article here